POLITIKERKOLLEN Kristdemokraterna lyfter inför kommunalvalet i Bjuv bla frågan om trygghet. Och ungdomars situation i Bjuv, där narkotikaproblemen är påtagliga. Vi träffar Maria Berglund, som i år tagit över ledartröjan från Urban Berglund.
 

Kristdemokraterna värnar den trygga familjen som utgångspunkt för det mesta i samhällsbygget. De senaste mandatperioderna har partiet lokalt ingått i en koalition där Socialdemokraterna är det stora partiet med fn 11 mandat. Medan KD liksom C, L och V – som också ingår i gruppen – har varsitt mandat.

Inför valet den 11 september är siktet hos KD inställt på fortsatt samarbete.

- Samarbetet har fungerat väl, säger Maria Berglund. Vi har kunnat överbrygga skillnaderna. Och förutsättningarna för fortsatt samarbete tror jag är goda. Det finns en potential i den gruppen för att göra bra saker för Bjuv.

Intresserade unga
Återväxten inom Bjuvspolitiken är viktig. Det tycker alla partier i Bjuv. Maria Berglund och KD är inget undantag. Men KD – precis som alla de övriga - har ingen lokal ungdomsavdelning utan de Bjuvsungdomar som är intresserade blir medlemmar i kretsen för Nordvästra Skåne och utgår från Helsingborg. Där gymnasieskolorna finns. Men Berglund känner sig optimistisk vad gäller återväxten. Även om de unga flyttar.

Hon var tex en av de Kristdemokrater som fanns i kampanjtältet på Bjuvsfesten nyligen. För att bla prata om trygghet, värdet av en bra skola, ett fungerande föreningsliv och bra förutsättningar för företagande.

- Det gjorde mig glad att många ungdomar där hade frågor om vår politik. Det tror jag beror på att skolan gör ett bra jobb.

”Gillar det lilla sammanhanget”
Maria Berglund, som är född i Kristinehamn, är 44 år och bor med sin familj i Billesholm. Till Bjuvs kommun flyttade hon 2005. Med en examen som teologie kandidat i bagaget. Idag är hon bl.a. häktespastor i Helsingborg.

- Jag gillar att bo i det lilla sammanhanget. Där både beslutsfattare och andra invånare har nära till varandra. Ungarna kan själv ta sig till och från skolan. Helsingborg finns också nära med sitt utbud av konserter och annan kultur.

”Ville göra skillnad”
- Jag valde karriär för att jag ville göra skillnad i livet för människor, berättar hon. Orättvisor är den egentliga drivkraften bakom mitt engagemang.

- Många människor kommer i kläm i dagens samhälle. Och där kan KD spela en avgörande roll. Vi vill bygga ett samhälle som medborgarna kan lita på. Föräldrarna ska veta att barnen har det bra i skolan. Barnen ska känna att skolan är bra.

Bjuv har ett stort problem med narkotika som når långt in på skolorna. Det är Maria Berglund mycket väl medveten om.

- Jag hoppas en ny regering ger polisen befogenheter och verktyg att komma tillrätta med problemen, säger hon.

Kristdemokraterna vill också, enligt Maria Berglund, att skattepengar ska förvaltas väl. Med utgångspunkt från tanken på ett samhälle som hänger ihop.

- Vi tänker oss ett samhälle som hänger ihop, som sagt. Vilket bla inneär att vi vill att man ska kunna gå ut på kvällarna utan att vara rädd. Och sönderslagna skolor tex – kostar.

- Men vi vill dock inte höja skatten mer, säger Berglund. Det finns utrymme kvar med de pengar som finns.

Vill ersätta trygghetsvärdarna
En funktion som kommunalrådet Mikael Henrysson (SD) mycket ofta lyfter fram i Bjuvspolitiken när tryggheten diskuteras är de särskilda trygghetsvärdar som anställts sedan han kom till makten i kommunen för tre år sedan.

- Det räcker inte, säger Maria Berglund. Vi vill ersätta dem med fältassistenter som är direkt kopplade till Socialtjänsten.

Vi samtalar kring vad trygghetsvärdarna egentligen kan och får göra inom ramen för ingripanden i svåra situationer och ett är klart; De har ingen rätt till sk myndighetsutövning. De kan inte ingripa som en polis.

Vill ha mer synlig polis
- De är säkert fantastiska människor, säger Maria Berglund. Men deras befogenheter sträcker sig till att låsa dörrar och stänga fönster som står öppna. Medan vi inom KD överlag vill ha en mer synlig polis. Vi måste helt enkelt har bättre tillgång till både polis och myndighetsresurser och detta finns med som en särskild post i vår budget. Även Nattvandrarna med sin relationsskapande verksamhet ser vi  platsar i sammanhanget.

- Jag är numera verksam som häktespastor och i den verksamheten möter jag de som berättar att deras kriminella bana började när de var 12-15 år. Och den nyrekryteringen måste vi jobba för att få stopp på.

Stöd till föreningslivet
- Vi vill i det sammanhanget stödja föreningslivet. Bjuvs kommun har en gammal gedigen tradition av just detta inom exempelvis brottning, fotboll och andra sporter. För både pojkar och flickor. Och inte att förglömma drillen för flickor.  Jag tror det skulle vara bra att vi ökade förutsättningarna för just föreningslivet.

Maria Berglund är den Bjuvspolitiker som för bjuvsweek.se tydligast utvecklar tankarna kring vad de äldre i kommunen har att vänta sig i form av boende och service.

Bryr sig om de äldre
- Om tio år har vi en demografisk topp där vi kommer att behöva fler boendeplatser, säger Berglund. Men nuvarande styre vill minska antalet.

- Vi vill behålla de platser som finns. Man kan väl göra stambyte? Bevara boendena i de olika kommundelarna och bygg ut Ekhaga i Billesholm, säger vi.

KD vill också ha ”mellanläget” Trygghetsboende. Som kan ligga centralt. Medan äldreboendena enligt Berglund behöver få bibehålla en lugn miljö.

Till slut kommer vi in på företagandet i Bjuvs kommun.
- Vi måste få ett bättre företagsklimat i kommunen, säger Maria Berglund. Vi måste ha en företagstillväxt. Jag tror exempelvis att vi behöver definiera olika servicenivåer för företagare i Bjuv.

Marianne Rönnberg Galmor

 

PÅ GÅNG

Julpyssel i kyrkan

Bjuvs församling hälsar välkommen till julpyssel för hela familjen

God natt, Alfons Åberg!

PÅ GÅNG Lördagen 5 mars kl. 10.00 på Bjuvs bibliotek:

Spännande om vikingar på Arkivens dag i Billesholm

KULTUR Lördagen den 12 november bjuder Billesholmstraktens Hembygdsförening,

Kommun och polis ute och pratar trygghet
TRYGGHET? Med start ikväll 2.11 och vid totalt tre tillfällen kommer kommunen att vara ute i Billesholm, Bjuv och Ekeby tillsammans med polisen för att prata trygghet med invånare.
Möt författaren till bok om tågresande
Per J Andersson, grundare av resetidningen Vagabond och författare, förelåser i Bjuv om tågets historia och betydelse. Foto: Johan Marklund.
KULTUR  "Ta tåget" är en ny bok genom historien, samtiden och in i framtiden. Var med och hör på föreläsning och träffa författaren på Bjuvs bibliotek tisdag den 25/10 kl. 18-19:

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.