POLITIK Fullmäktigemötet måndagen den 31 oktober inleddes med en redogörelse från revisorerna.
- Det är tråkigt att som revisor läsa i media om negativa händelser i Bjuvs kommun, sa Rune Ahlberg inledningsvis.

 

Bilden: Rune Ahlberg, revisor

Rune Ahlberg syftade på en artikel i Helsingborgs Dagblad samma dag om hur kommunledningen hanterat de konsulttjänster som den nyligen tillsatte tf kommunchefen Christian Alexandersson utfört för kommunen innan han tillträdde chefstjänsten. Tjänster som uppgick till inte upphandlats i laga ordning. Trots att det sammanlagda värdet av dem överstiger 700.000 kronor – den gräns varefter upphandling ska ske.

Alexandersson kom – som bjuvsweek.se förra veckan skrev – enligt kommunalrådet Mikael Henrysson till Bjuvs kommun som konsult för att hantera en uppgift rörande ”oseriösa fastighetsägare”. Ett uppdrag som officiellt gick under namnet ”Projekt för ökad trygghet” och som först löpte i tre månader och sedan muntligt förlängdes ytterligare 3 månader. Totalt fick han för 60 timmars arbete i månaden á 1.500 kr/tim – gånger 6 månader – 720.000 kronor i ersättning. Alltså en summa som överstiger maxgränsen på 700.000 kronor då upphandling enligt lag (LOU) krävs.

”En mycket känslig fråga”
Klantigt? Är inte alltid frågan om vad invånarnas skattepengar används till till sist politikernas ansvar? Well… Därom strida de lärde i Bjuvs kommun… kanske…. Men efter måndagens möte i Kommunfullmäktige slog kommunalrådet Mikael Henrysson ifrån sig både kännedom om och ansvar för det inträffade. Han lade istället ansvaret på den avgångne kommunchefen Christer Pålsson. Och VAD exakt Alexandersson faktiskt tjänat över 700.000 kronor på det halvår han jobbat som konsult i Bjuv – DET vägrade Henrysson att berätta.

- Det kan jag inte säga, sa Mikael Henrysson. Det rör sig om en mycket känslig fråga, tillade han.

Och sedan var det stopp. För denna gång.

Oppositionens reaktion
På tisdagskvällen reagerade den politiska oppositionen i Bjuvs kommun, företrädd av oppositionsrådet Ulrika Thulin och Anders Ljung – båda Socialdemokrater – i form av ett pressmeddelande. Bland annat med följande lydelse:

  • Vi anser att kommunen ska följa alla gällande lagar och regler, detta gäller även upphandlingar av tjänster!
  • Vi anser att det är enormt vårdslöst hanterat att med skattemedel betala för 80 timmar 120.000 kr i 6 månader för en total summa på 720.000kr!
  • Vi anser att det inte är förenligt med öppenhet och transparens i en offentlig förvaltning när man enbart kräver muntlig redovisning av konsultens resultat!

Vill du veta mer om vad som sades och beslutades i Bjuvs kommunfullmäktige den 31 oktober – klicka här och se hela vår sändning.

Marianne Rönnberg Galmor


PÅ GÅNG

Julpyssel i kyrkan

Bjuvs församling hälsar välkommen till julpyssel för hela familjen

God natt, Alfons Åberg!

PÅ GÅNG Lördagen 5 mars kl. 10.00 på Bjuvs bibliotek:

Spännande om vikingar på Arkivens dag i Billesholm

KULTUR Lördagen den 12 november bjuder Billesholmstraktens Hembygdsförening,

Kommun och polis ute och pratar trygghet
TRYGGHET? Med start ikväll 2.11 och vid totalt tre tillfällen kommer kommunen att vara ute i Billesholm, Bjuv och Ekeby tillsammans med polisen för att prata trygghet med invånare.
Möt författaren till bok om tågresande
Per J Andersson, grundare av resetidningen Vagabond och författare, förelåser i Bjuv om tågets historia och betydelse. Foto: Johan Marklund.
KULTUR  "Ta tåget" är en ny bok genom historien, samtiden och in i framtiden. Var med och hör på föreläsning och träffa författaren på Bjuvs bibliotek tisdag den 25/10 kl. 18-19:

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.