VAL 2022 På torsdagskvällen kom beskedet många väntat på: Moderaterna väljer att fortsätta samarbetet med att styra Bjuvs kommun tillsammans med Sverigedemokraterna.

Såhär formulerar Moderaterna Bjuv själv beslutet:

- Moderaterna har i kväll haft gruppmöte och tagit ett inriktningsbeslut på att välja väg framåt med fördjupad förhandling med målet att bilda ett majoritetsstyre med Sverigedemokraterna.

- Mer information kommer att kommuniceras när förhandlingen är klar, avslutar Moderaterna sitt pressmeddelande.

Nu förhandlas detaljerna
Nu inleds i själva verket det man med vardagsspråk kallar "kohandel". Parterna sätter sig med varsin "önskelista" och förhandlar fram en godtagbar lösning. Precis på samma sätt egentligen som Moderatledaren Ulf Kristersson just nu gör i Stockholm. Vilka ska få de ledande posterna i Kommunfullmäktiges presidium, i Kommunstyrelsen, i nämnderna?

För 4 år sedan fanns kravet om en kommunalrådspost med på Moderaternas lista för att samregera med SD. Hur listan ser ut idag, är i skrivandets stund inte känt. Men med tiden kommer även detta fram.

Nobben igen för S
Socialdemokraterna, som av tradition under största delen av 1900-talet haft Bjuv som ett självklart rött fäste, lyckades härmed inte spräcka det till synes bräckliga samarbetet mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna. Före valet deklarerade Ulrika Thulin, oppositionsråd och första namn på S-listan, att hon var "öppen för alla förslag bara de inte kom från Sverigedemokraterna". Under den gångna mandatperioden har man också kunnat se hur Socialdemokratiska ledamöter lagt sig vinn om att hålla god ton gentemot M. Men "flörten" ser nu alltså ut att ha misslyckats.

Den nya mandatfördelningen
I årets kommunalval fick Sverigdemokraterna 13 mandat. En ökning från 2018 och 11 mandat. Socialdemokraterna backade med ett mandat och landade nu på 10. Moderaterna fick då som nu 5 mandat. Och V, KD och C stannade på varsitt mandat.

Blockmässigt innebär det - om nu SD och M verkligen kommer överens - på att koalitionen mellan dem styr med 18 mandat medan Oppositionen S+V+KD+C arbetar utifrån sammanlagt 13. Liberalerna är inte längre med och styr eftersom de inte fick tillräckligt med röster för att behålla sitt tidigare 1 mandat.

Presenteras den 17 oktober
Det faktiska förhandlingsresultatet - dvs svaret på vem som till slut verkligen styr Bjuvs kommun de kommande 4 åren och vilka poster som gått till vem - får vi svart på vitt den 17 oktober på det extrainsatta mötet i Kommunfullmäktige. Klockan 19 i Varagårdsskolans aula.

(Följ vår direktsändning då på bjuvsweek.se.)

Marianne Rönnberg Galmor


PÅ GÅNG

Julpyssel i kyrkan

Bjuvs församling hälsar välkommen till julpyssel för hela familjen

God natt, Alfons Åberg!

PÅ GÅNG Lördagen 5 mars kl. 10.00 på Bjuvs bibliotek:

Spännande om vikingar på Arkivens dag i Billesholm

KULTUR Lördagen den 12 november bjuder Billesholmstraktens Hembygdsförening,

Kommun och polis ute och pratar trygghet
TRYGGHET? Med start ikväll 2.11 och vid totalt tre tillfällen kommer kommunen att vara ute i Billesholm, Bjuv och Ekeby tillsammans med polisen för att prata trygghet med invånare.
Möt författaren till bok om tågresande
Per J Andersson, grundare av resetidningen Vagabond och författare, förelåser i Bjuv om tågets historia och betydelse. Foto: Johan Marklund.
KULTUR  "Ta tåget" är en ny bok genom historien, samtiden och in i framtiden. Var med och hör på föreläsning och träffa författaren på Bjuvs bibliotek tisdag den 25/10 kl. 18-19:

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.